BÖYLE GİDERSE! EYLÜL’DE İÇECEK SUYU DAHİ BULAMAYACAĞIZ!

BÖYLE GİDERSE! EYLÜL’DE İÇECEK SUYU DAHİ BULAMAYACAĞIZ!
  • Güncel / Manşet
  • 16.07.2025 15:29 | Güncellenme: 16.07.2025 15:32
  • 0
  • 39
  • A+
    A-

Türkiye’nin güneyinde yer alan Hatay, son 65 yılın en kurak dönemini yaşıyor. Kentin ana su kaynaklarından Karaçay Barajı’nda doluluk oranı yüzde 24’e kadar düşerken, yetkililer Eylül ayından itibaren içme suyu sıkıntısının yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Barajlarda Kritik Seviyeye Gelindi

Karaçay Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 24’e, Yayladağı Barajı’ndaki seviyenin ise yüzde 20’ye gerilediğini belirten uzmanlar, Hatay’ın yaklaşık 40-50 günlük su rezervi kaldığını ifade ediyor. Durumun ciddiyeti karşısında yurttaşlara acil su tasarrufu çağrısı yapılıyor.

REKLAM ALANI

“Su Krizi Günlük Yaşamı Etkiliyor”

Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Deniz Orhan, Hatay’daki su sıkıntısının artık günlük yaşamı etkileyen ciddi bir krize dönüştüğünü vurguladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2025 yılı yağışlarının bir önceki yıla kıyasla yüzde 64 azaldığını hatırlatan Orhan, bu durumun sadece iklim değişikliğiyle açıklanamayacağını söyledi.

Doğal Alanlar Azaldı, Ekosistem Zayıfladı

Orhan, deprem ve orman yangınları nedeniyle zaten büyük zarar gören Hatay’da, yeşil alanların kaybı ve doğal yüzeylerin yapılaşmaya açılmasının su döngüsünü bozduğunu dile getirdi. “Yağmur sularının yer altına süzülmeden yüzeyden akıp gitmesi, su kaynaklarını besleyememektedir. Bu durum su krizini derinleştiriyor” dedi.

Altyapı ve Planlama Yetersiz Kaldı

Orhan, mevcut krizin yalnızca doğal nedenlerden değil, plansız kentleşme ve yetersiz altyapıdan da kaynaklandığını belirterek şunları kaydetti:“İçme suyu altyapısındaki kayıp-kaçak oranları düşürülemedi, modern izleme sistemleri yeterince yaygınlaştırılamadı. Afet sonrası yeniden inşa süreçlerinde su kaynaklarının korunması ve yeşil altyapının güçlendirilmesi önceliklendirilmelidir. Ayrıca, tarımsal sulamada verimlilik kontrolü yapılmadan yürütülen uygulamalar, kaynakların adil ve etkin kullanımını engelliyor.”

Çözüm Bekleyen En Acil Sorun: İçme Suyu

Hatay’da içme suyuna erişim, artık yalnızca bir çevre sorunu değil; halk sağlığı, sosyal yaşam ve kentte yaşamın sürdürülebilirliği açısından da en öncelikli çözüm bekleyen konu haline geldi. Uzmanlar, hem bireysel su kullanımında hem de kurumsal düzeyde radikal tedbirler alınmazsa, Eylül ayında ciddi bir su krizinin kaçınılmaz olacağı konusunda uyarıyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ