“ÇAM AĞAÇLARI” ELEŞTİRİLERİNE YANIT…

Hatay Orman Bölge Müdürlüğü, sosyal medyada yapılan orman türleri ve ağaçlandırma politikaları hakkındaki eleştirilere yönelik bir açıklama yayımladı.Orman Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamayı Hatay Orman Bölge Müdürlüğü de Sosyal Medya hesabı üzerinden paylaşarak Türkiye ormanlarında meşe, sedir, ladin, kestane, kızılağaç ve gürgen gibi onlarca farklı türün zaten doğal olarak bulunduğuna işaret edildi.
DOĞAL YAYILIM GÖZ ARDI EDİLMİYOR
Yeni ormanlaştırma süreçlerinin bilimsel ve ekolojik esaslara göre yürütüldüğünün vurgulandığı paylaşımda, ormanların tür dağılımına da dikkat çekilerek “Türkiye’deki ormanların yaklaşık: %30’unun meşe, %23’ünün kızılçam, %17’sinin karaçam, %7’sinin sarıçam, %23’ünün ise diğer farklı türlerden oluştuğu kaydedildi.
YANGINA DİRENÇLİ ORMANLAR KURULUYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen YARDOP (Yangına Dirençli Ormanlar Projesi) hakkında da bilgi verilen açıklamada, her bölgenin iklimi, toprak yapısı, rakımı, güneş alma süresi ve bitki biyolojisi dikkate alınarak orman oluşturulduğu ifade edildi. “Her yerde her ağaç yetişir” gibi genellemelerin doğru olmadığı vurgulandı.
“NEDEN ÇAM AĞAÇLARI DAHA FAZLA?” SORUSUNA YANIT…
Kamuoyunda sıkça dile getirilen “Neden hep çam dikiliyor?” eleştirilerine de açıklık getirildi. Açıklamada çamların: Doğal olarak en yaygın türler arasında yer aldığı, Az suyla yaşamını sürdürebildiği, Yangın sonrası kendini yenileyebildiği, Özellikle kızılçamın (Pinus Brutia) Akdeniz iklimine doğal olarak adapte olduğu, belirtilerek, kızılçamın yangına karşı dirençli ve ekolojik olarak avantajlı bir tür olduğuna vurgu yapıldı.
Ayrıca “Çamlar Marshall yardımıyla geldi” iddiasının da gerçek dışı olduğu belirtilerek, Anadolu’da 20 milyon yıllık çam fosillerinin bulunduğu ve kızılçamın dünya edebiyatında “Türk Kızılçamı” olarak anıldığının altı çizildi.Zeytin ve badem gibi meyveli türlerin neden orman kurulumu için tercih edilmediğine de açıklık getirilen paylaşımda bilgilere yer verildi: “Bu türler ormanlaştırmaya uygun değil, Sulama ve gübreleme gibi özel bakım isterler, Yangına karşı hassastırlar, Sık dikilemedikleri için yangın kontrolünde etkisizdirler, Oksijen üretimi ve karbon tutma gibi ekosistem hizmetleri açısından düşük verimlidirler.”
“DOĞAYLA UYUMLU, BİLİMSEL YAKLAŞIM” VURGUSU
Hatay Orman Bölge Müdürlüğü, açıklamasının sonunda tüm ağaçlandırma ve orman yönetim süreçlerinin bilimsel veriler ışığında, doğayla ve bölgesel koşullarla uyum içinde yürütüldüğüne değinildi.