HATAY SMMMO’DAN MALİ TATİL İSYANI:

HATAY SMMMO’DAN MALİ TATİL İSYANI:

“Adı Var, Kendisi Yok!”

Hatay Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO), her yıl temmuz ayında yürürlüğe giren ancak fiilen uygulanamayan “Mali Tatil” düzenlemesine sert tepki gösterdi. Oda yönetimi, mevcut haliyle Mali Tatil’in, mali müşavirler için gerçek bir dinlenme imkânı sunmadığını belirterek, “Bu tatil, sadece kâğıt üzerinde var” açıklamasında bulundu.

“5604 SAYILI KANUN ANLAMINI YİTİRDİ”

REKLAM ALANI

Hatay SMMMO, 2007 yılından bu yana yürürlükte olan ve her yıl 1 – 20 Temmuz tarihleri arasında geçerli olan “Mali Tatil” uygulamasının amacına hizmet etmediğini savundu. Oda tarafından yapılan açıklamada, “5604 sayılı yasa ile getirilen bu düzenleme, kağıt üzerinde meslek mensuplarının yoğun iş stresinden uzaklaşmasını hedefliyor. Ancak fiiliyatta durum tamamen farklı. Mali müşavirler bu tarihler arasında da yoğun şekilde çalışmaya devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

“TATİL SADECE İSMEN VAR”

Hatay SMMMO’nun açıklamasında özellikle dikkat çeken nokta, mali tatilin yalnızca belirli beyanname türlerini kapsaması oldu. Açıklamada, KDV, muhtasar beyannameler, SGK bildirgeleri, e-defter gönderimleri ve bordro işlemlerinin hiçbir şekilde askıya alınmadığı vurgulanarak, “Mali tatil süresince neredeyse tüm beyanname ve bildirimler aynen devam etmekte. Elektronik sistemler (e-fatura, e-arşiv, e-defter vb.) 7/24 işlemeye devam ediyor. Yani tatil döneminde meslektaşlarımız fiilen tatil yapamıyor” denildi.

“İÇERİĞİ BOŞ, İŞ YÜKÜ DEVAM EDİYOR”

Mali müşavirlerin asli iş yükünü oluşturan birçok sürecin, mevcut “tatil” kapsamında yer almamasının altı çizildi. Oda açıklamasında şu ifadelere yer verildi:“Tatil olarak ilan edilen bu dönem boyunca yalnızca birkaç beyanname ertelenmekte, ancak esas yükü oluşturan KDV, SGK bildirimi, e-defter ve banka bildirimleri kesintisiz sürmektedir. Hatta sonraki ayın geçici vergi beyannamesi gibi ciddi hazırlık gerektiren işlemler de bu tarihlerde yapılmaktadır.”

“YASAL DÜZENLEME ŞART”

Oda yetkilileri, özellikle son yıllarda beyanname verme sürelerinde yapılan düzenlemelerin, mali tatil uygulamasını daha da anlamsız hale getirdiğini belirterek, şu talepte bulundu:“Mali Tatil uygulaması güncellenmeli, kapsamı genişletilmeli ve gerçekten tatil yapılabilecek bir düzenlemeye dönüştürülmelidir. Aksi halde meslek mensupları sürekli çalışmak zorunda kalacak, bu da hem iş verimini hem de kişisel sağlığı olumsuz etkileyen bir unsur olarak kalmaya devam edecektir.”

“TATİL DEĞİL ZORUNLU MESAİ”

Hatay SMMMO açıklamasının sonunda, meslek mensuplarının ve yardımcı personelin dinlenme hakkını koruyacak bir yapının gerekliliğine dikkat çekilerek, “İş Kanunu’nda olduğu gibi dinlenmeyi zorunlu kılan bir anlayış hayata geçirilmelidir. Aksi halde biz mali müşavirler için ‘tatil’ kelimesi sadece bir yanılsamadan ibaret kalacaktır” denildi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ