KEMAL KUTLU:“TÜRK DENİZCİLİĞİ GELİŞİYOR, HEDEF İLK 10”

KEMAL KUTLU:“TÜRK DENİZCİLİĞİ GELİŞİYOR, HEDEF İLK 10”
  • Güncel / Manşet
  • 15.07.2025 10:22 | Güncellenme: 15.07.2025 10:25
  • 0
  • 61
  • A+
    A-

İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şube Başkanı Kemal Kutlu, 1926, Kabotaj Bayramı’nın 99’uncu yıldönümü, o günden bugüne Türk denizciliğinin tarihsel gelişimi, mevcut durumu ve hedefleri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.1926’da yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile birlikte Türkiye’nin denizlerdeki egemenliğini kazandığını, 1936 Montrö Sözleşmesi ile bu egemenliğin daha da güçlendiğini vurgulayan Başkan Kemal Kutlu, Atatürk’ün 1937 yılında denizciliği Türk milletinin bir ülküsü olması gerektiğini ve bu alanda kalkınmanın önemini işaret etiğini hatırlattı. Atatürk’ün aynı zamanda denizciliğin yalnızca bir ulaşım yöntemi değil, aynı zamanda iktisadi bir kalkınma modeli olduğunun da altını çizdiğini kaydeden Başkan Kutlu “Tersane yapımı, gemiler, limanlar, iskeleler, deniz sporları kulüpleri yaparak geliştirin demektedir. Üç tarafı deniz olan bir ulusun sınırlarını halkın kudreti belirler’ demekte, bu şu an gündemimizde olan mavi vatanı tarif etmektedir” diye konuştu.

“DENİZCİLİĞİ STRATEJİK

BİR ALAN OLARAK GÖRMELİYİZ”

REKLAM ALANI

Denizcilik altyapısının son yıllarda önemli oranda geliştiğini belirten Başkan Kutlu, 1923 de 65.000 DWT olan Türk sahipli gemi filosunun 53 milyon DWT’ye (deadweight ton) ulaştığını ve dünya sıralamasında 11. basamağa yükseldiğini, amaçlarının, ilk 10’a girerek dünya deniz ticaretinden daha fazla pay almak olduğunu kaydetti. Bugün dünyada yıllık 12,5 milyar tonluk yük taşımacılığı gerçekleştiğini ve bunun yaklaşık 530 milyon tonunun Türkiye’de elleçlendiğini aktaran başkan Kutlu, bu yükün 120 milyon tonunun İskenderun Körfezi’nden geçtiğini ifade etti. İskenderun’un konteyner taşımacılığındaki payının hâlâ düşük olduğunu da vurgulayan Kutlu “Söz konusu yükler Türkiye’de 185 adede ulaşan Liman ve İskelelerde elleçlenmektedir. Balıkçı Barınaklarımızın sayısı 385’e ulaşmıştır. 84 adet Yat bağlama yerimiz mevcut olurken, 29 bin tekne bağlama kapasitesine ulaşmıştır” dedi.

“TERSANE SAYIMIZ 85’E ULAŞTI”

Başkan Kutlu, Cumhuriyetin ilk yıllarında yalnızca Haliç Tersanesi ile denizcilik altyapısına sahip olan Türkiye’nin bugün 85 tersaneye ulaştığına vurgu yaptı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ