“ANIZ YAKMAK, GELECEĞİMİZİ YAKMAKTIR”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son bir hafta içinde İzmir, Sakarya, Hatay, Bilecik, Manisa, İstanbul ve Bursa’da meydana gelen yangınlara dikkat çekerek, vatandaşları anız yakmamaları konusunda uyardı.Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte orman yangınlarının tehlikeli boyutlara ulaştığını belirten Bayraktar, anız yakmanın bu yangınların en büyük sebeplerinden biri olduğunu vurguladı. Özellikle sıcaklığın 30 derecenin üzerine çıktığı, nemin yüzde 30’un altına düştüğü ve rüzgar hızının saatte 30 kilometreyi aştığı günlerde yangın riskinin ciddi şekilde arttığını hatırlattı.Bayraktar, temmuz ayıyla birlikte Ege ve Akdeniz bölgelerinde yangın vakalarının arttığını belirterek, 2025 yılı verilerine göre Türkiye genelinde çıkan 3 bin 44 yangının yüzde 88’inin insan kaynaklı olduğunu ifade etti. Bu yangınların 1305’inin ormanlık, 1739’unun ise orman dışı kırsal alanlarda çıktığını söyleyen Bayraktar, yanan alanların yüzde 97’sinin yine insan faaliyetleri sonucu zarar gördüğünü belirtti.
“Her Çöp Potansiyel Bir Yangın Riskidir”
Vatandaşların bilinçli ve dikkatli davranmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Bayraktar, şu uyarılarda bulundu.“Doğaya atılan her çöp potansiyel bir yangın riskidir. Cam ve plastik gibi optik etki yaratabilecek malzemeleri ortadan kaldıralım. Elektrik tellerine değen ağaç dallarını budayalım, kuru otları temizleyelim. En küçük bir ihmalin nasıl büyük felaketlere yol açtığını hepimiz görüyoruz. Unutmayalım, ormanı korumak yaşamı korumaktır.”
“Toprak Geleceğimizdir, Anız Yakmayın”
Bayraktar, özellikle ormanlık alanlara yakın buğday ve arpa tarlalarında anız yakmanın büyük tehlike oluşturduğunu söyledi. Anız yakmanın toprağın verimliliğini düşürdüğünü, organik maddeyi yok ettiğini, su tutma kapasitesini azalttığını ve çiftçinin gübre ihtiyacını artırarak maliyeti yükselttiğini belirtti.“Anız toprağa karışmalı ve bu doğal süreç desteklenmelidir” diyen Bayraktar, nadasa bırakılan tarlalarda anızın kendiliğinden toprağa karıştığını hatırlatarak, şunları kaydetti:“Anız yakıldığında hem toprağın yapısı zarar görür hem de orman yangınlarının fitili ateşlenmiş olur. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu yıl, anız yakmak çok daha büyük riskler taşımaktadır. Anız toprağın, toprak ise bizim geleceğimizdir. Bu bilinçle hareket etmeli ve anız yakma uygulamasından kesinlikle kaçınılmalıdır. Anız yakmak, doğayı ve bize emanet edilen geleceğimizi yakmaktır. Bu gerçek asla unutulmamalıdır.”